Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
 
TIDIGARE ELEVER PÅ JOURNALISTLINJEN
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |
 

RÖSTER
OM UTBILDNINGEN

Sven-Gunnar Svensson

– Utbildningen var en dörröppnare in i en helt ny värld. Hade tidigare jobbat i industrin. Fick utlopp för massor av kreativitet som jag inte visste att jag bar på. Många nya möten med människor, både klasskamrater och senare i yrket som lokaljournalist. En underbar skola, slutligen, som jag varmt kan rekommendera.

Sven-Gunnar Svensson, journalist på TTELA, Vänersborg. Gick ut 1998.

linje

Albert Capuder

– Journalistlinjen var en åtråvärd nyckel till det jag sysslar med i dag. Den hantverksmässiga utbildningen visade sig vara ett ypperligt komplement till mina tidigare studier vid universitetet i Lund. Dessutom gav det nära samarbetet med Radio Väst i Uddevalla en chans att tillskansa sig värdefull arbetslivserfarenhet i branschen. Hårdnackat vetande och nyttig praktik i all ära. Men det mest värdefulla är ändå vännerna för livet som jag fann under de två åren i Ljungskile.
   Efter examen har jag vikariat på: SR Ekot i Stockholm, SVT Sydnytt i Malmö, SR Kristianstad och Norra Skåne i Hässleholm. I dag har jag fast anställning som ekonomireporter på Helsingborgs Dagblad. Trägen vinner.

Albert Capuder,
Helsingborgs Dagblad. Gick ut 2003.

linje

Emma Löfgren

– Journalistlinjen gav mig yrkessjälvförtroende direkt från start. De teoretiska kunskaperna varvade med praktik gjorde att jag direkt fick sätta det jag lärt mig i ett sammanhang. Förutom att utbildningen var rolig och engagerande, är det också något speciellt med att bo på folkhögskola – som jag skulle rekommendera till vem som helst som gillar värme och gemenskap.

Emma Löfgren, reporter och redigerare ETC. Gick ut 2004:

linje

Lars Wiklund

– Hade jobbat lite som journalist men kände att jag saknade en utbildning. Dels för att lära mig grunderna, dels för att få en nytändning. Ljungskile passade perfekt, då tyngdpunkten i utbildningen ligger på det praktiska arbetet. De tre praktikperioderna är också viktiga för att känna på hetluften och att knyta viktiga kontakter för framtiden. För min del har de kontakterna lett till en fast anställning.

Lars Wiklund,
Expressens webbredaktion. Gick ut 2003.

linje

Susanne Nobel

– Den praktiska inriktningen passade mig perfekt och gjorde att jag kunde börja jobba som reporter så fort jag kom ut på praktik, den första redan efter ett par månader. Det självständiga arbetet under redaktionsveckorna gjorde att jag fick en god idé om vad som väntade i verkliga livet. Under stora delar av andra året jobbade vi i radiogruppen som en riktig redaktion där vi ansvarade för hela
innehållet i de program vi sände på webben varje vecka. Och ett stort plus är att skolan har samma redigeringsprogram som Sveriges Radio, det gjorde det lätt för mig när jag sedan började praktisera på radion.

Susanne Nobel, reporter SR P4 Uddevalla. Gick ut 2007

linje

John Senewiratne

– Att bo så tätt, att arbeta så nära varandra gav mig mycket värdefull lärdom både om mig själv och om andra människor. Det har jag haft nytta av, särskilt på tidningar med en begränsad personalstyrka där arbetsbelastningen på den enskilda journalisten varit hög. Journalistutbildningen gav mig dessutom – och framförallt – viljan att utvecklas och att aldrig slå sig för bröstet och tänka "nu är det så bra det kan bli". Att varva praktiskt arbete med en relativt liten dos teori passade mig som handen i handsken. Dessutom var skoltiden ett utmärkt tillfälle att utveckla sina färdigheter med "trådarna i hand" då vi ständigt turades om att vara redaktörer för skoltidningarna. Något jag har mycket nytta av i dag.

John Senewiratne, reporter och programledare på tv-kanalen 24Corren, samt redaktör för kulturtidskriften Sydasien. Gick ut 2005.

linje

Magnus Nordberg

– Väldigt mycket! Utbildningen gav mig utmärkta baskunskaper om journalist. Dessutom har den utvecklat mig som människa och givit mig en bredare bild och större kunskaper om samhället i stort.

Magnus Nordberg, nyhetschef på TTELA, Trollhättan. Gick ut 1995.

linje

Lotta Bengnér

– En toppengrund att stå på med grundläggande kunskaper inom olika genrer – en bra plattform för mitt yrkesverksamma liv. Dessutom - och lika viktigt – goda vänner, en underbar social gemenskap och utvecklings som människa. Tiden i Ljungskile är något jag ser tillbaka på med värme, glädje och kärlek.

Lotta Bengnér, textredigerare på Hemmets Veckotidning samt frilansjournalist. Gick ut 2002.

linje

Markus Johansson

– Jag utvecklades oerhört mycket både yrkesmässigt och som person. Numer vågar jag alltid stå fullt ut för vad jag tycker och jag har lärt mig att presentera det på ett övertygande sätt. På utbildningen finns också en bra plattform för att testa nya idéer - vilket för mig var helt avgörande för att jag skulle få det jobbet jag idag har. Till det hör också de konstruktiva utvärderingarna. De har lärt mig att både bli duktig på att ta och ge kritik på rätt sätt. Vilket är helt ovärderligt.

Markus Granseth,
programledare på SVT. Gick ut 2005.

linje

Sonja Schwarzenberger

– Det viktigaste med utbildningen var praktiken – foten in i branchen, i kombination med lärarledda mycket praktiska lektioner. Bra learning by doing-pedagogik, att få pyssla med foton och radioredigering varvat med diskussioner där jag lärde mig mycket av de andra studenterna.

Sonja Schwarzenberger, producent på Sveriges Radio och programledare på SVT. Gick ut 2003

 

Tevechef i Bagdad. Bolibompa i svensk teve. Eller hovreporter på Aftonbladet. Det är några av de jobb som Journalistlinjens elever har hamnat på genom åren. Tre gånger har Stora Journalistpriset delats ut till Ljungskileelever.

Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister i mer än 25 år. Det började som en allmän mediekurs 1985. Några år senare blev det en 1-årig yrkeskurs. 1993 utökade vi utbildningen på Svenska Journalistförbundets rekommendationer och skapade den 2-åriga Journalistlinjen. Samtidigt inledde vi det unika och framgångsrika utbildningssamarbetet med Sveriges Radio Väst. Sedan mitten på 80-talet har 450 elever studerat på journalistutbildningen.

Konkurrensen om jobben är tuff men vår senaste kartläggning visar att minst 3 av 4 som läst i Ljungskile arbetar i branschen. Här följer ett axplock av journalister som fått sin grundutbildning på Ljungskile folkhögskola.

Jens Werner – nyhetsredaktör på Expressen.se. Gick ut tidningsgrenen 2004.

Tommy Svensson - Morgonpasset i P3 för några år sedan. Nu gör han Göteborgs mest avlyssnade program i Radio Rix.

Ahmad al-Rikaby - Efter Ljungskile blev det Sveriges Radio och BBC i London. När USA invaderade Irak blev han modig och frispråkig tevechef i Bagdad.

Anna von Brömssen - Journalisten och pressfotografen som fick Stora Journalistpriset.

Kicki Möller - Radiojournalist som prisats för innovativa program om bland annat invandrarungdomar.  

Sonja Schwarzenberger - Fräck och frispråkig programledare på bland annat Frank i P3 och Packat och klart i SVT.

Daniel Nyhlén - Vårgårdakillen som efter Ljungskile hamnade på Expressen och Aftonbladet och blev landets mest kände ”kändis och hovreporter”.

Markus Johansson - som direkt efter utbildningen blev hyllad Bolibompa i SVT.

Sven Bergman - Tvåfaldig vinnare av Stora Journalistpriset som reporter på Kalla Fakta och Uppdrag granskning.

Magnus Wahlman - Snabbpratande och bandyälskande reporter på Radiosporten.

Jenny Björnulfsson - Kultur- och nöjesreporter på Göteborgs-Posten.

Christer Enqvist - Radioreportern som blev ”tung” programledare i P4 Extra.

Kristina Lindh - Redaktör för Amos Magasin.

Rebecca Hedin - Sportreporter på Göteborgs-Posten.

Virginie Deforge - Fransyskan som utbildade sig i Ljungskile och blev kulturreporter på Radio France i Paris.

Robert Laul - Stark profil på Sportbladet och Aftonbladet.

Klas Granström - Var känd som ”Robinson-Klas”. Numera känd som nöjesredaktör på Norrländska Socialdemokraten, NSD.

Zian Zandi - Reporter på SVT, tidigare programledare på bland annat Lilla Aktuellt.

Camilla Hedén - Programledare på TV4.

Sandra Bengtsson - Redigerare på Aftonbladet.

Matilda Ahlbom - Programledare på SVT.

Jonas Dahlin - Tidigare Aftonbladet. Numera nyhetschef Borås Tidning.

Sylwia Jaworska - Nyhetschef P4 Blekinge.

Karin Kärneus - Chefredaktör för nystartade föräldratidningen Stora & små, belönad med tidskriftspriset Årets medierookie 2006.

Björn Nordling - Flitig reporter på tevesporten SVT.

Tomas Carrfors - Övergav journalistiken och blev framgångsrik reklamman.

Sanna Hermansson - Nyhetsreporter och programledare P4 Jönköping.

Magdalena Martinsson - Nyhetsreporter på Ekot.

Emma Löfgren - Reporter och redigerare på ETC.

Jan Andersson - Ekot. Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.

Cecilia Läckberg - Reporter P4 Radio Väst.

Mari-Louise Anderstedt - Nyhetsreporter på Trollhättans Tidning, TTELA.

Stefan Lundell - Reporter Dagens Industri.

Ingela Gustavsson - Nyhetschef på Bohusläningen.

Mattias Dahlström - Nöjesreporter på Dagens Nyheter.

Torbjörn Dencker - Nyhetschef Helsingborgs Dagblad.

Angelica Söderberg - Boxande reporter och redaktör på Vår Bostad.

Carina Galanou - Nyhetsreporter P4 Örebro.

Peter Johansson - Programledare på Sveriges Radio.

Robert Henriksson - Prisbelönad webbredaktör för Sveriges Radios hemsidor.

Fredrik Karlsson - Sportreporter på Kvällsposten.

Peter Ottsjö - Spelredaktör och nöjesprofil på Aftonbladet.

Erik Svensson - Nyhetschef P4 Västmanland.

Veronica Nordenberg - Reporter på NWT.

Per Anders Fredriksson - reporter på SVT.

Johan Bengts - Dalmas på Radiosporten.

Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
21409
 
1