Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
NATUR – Allmän kurs naturvetenskapligt basår
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |
 

Ansök till kursen

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken ovanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.

linje

RÖSTER
OM UTBILDNINGEN

Catrin Martinelle

– Hej, jag heter Catrin Martinelle och jag är uppvuxen i ett litet samhälle i Dalsland. Jag läste OP på gymnasiet och jobbade därefter på sjukhus och reste runt i världen tills jag bestämde jag mig för att läsa det Naturvetenskapliga basåret på Ljungskile folkhögskola (2013–2014). Mitt mål är att bli läkare och efter året på Ljungskile folkhögskola är jag behörig att söka till Läkarprogrammet. Om du undrar hur det är att läsa naturbasår och bo på internat på Ljungskile folkhögskola och söka högskoleutbildning på folkhögskoleintyg, så får du gärna mejla frågor till mig på följande adress:

linje

Koster, Stora Kornö, Bassholmen är exempel på platser i Bohusläns skärgård som naturvetarna besökt i början av läsåret.
Koster, Stora Kornö, Bassholmen är exempel på platser i Bohusläns skärgård som naturvetarna besökt i början av läsåret.


På Ljungskile folkhögskola har vi lång erfarenhet av naturvetenskaplig utbildning. Många av våra tidigare elever har studerat vidare till yrken som läkare, veterinär, biolog, lantmätare, agronom och civilingenjör.


Vi underlättar dina studier

Vi har mycket lärarledd undervisning, ca 25 lektionstimmar (à 40 minuter) per vecka i matematik, fysik, kemi och biologi, plus extra tid att sitta och räkna med tillgång till lärarhjälp. Vi har max 23 elever i klassen och lärare som tar sig tid att hjälpa var och en, även utanför lektionstid.

Vi organiserar studierna så att eleverna kan samarbeta så mycket de vill, eftersom vi vet att det underlättar för många. Oavsett om du bor på skolan eller pendlar kan du arbeta med dina hemuppgifter på skolan tillsammans med dina studiekamrater. Lärosalarna, klassens eget rum, biblioteket och datasalen är öppna för våra studerande till sent på kvällen alla dagar, även på helgerna.

Upp


Behörigheter till högskolan

På vårt naturvetenskapliga basår kan du läsa in behörighet i Matematik 3 och 4 (motsvarar Ma C, D, E), Fysik 1, 2 (A, B), Kemi 1, 2 (A, B) och Biologi 1, 2 (A, B).

Ma 2 innehåller delar som inte finns med i Ma B. Vi går igenom dessa avsnitt och de som har läst Ma B men inte Ma 2 kan få behörighet i Ma 2. Du kan också läsa in behörigheter i allmänna ämnen som svenska, engelska och religion och basåret kan ge grundläggande behörighet till högskolestudier (se nedan).

Upp


Förkunskapskrav

Du måste ha godkänt betyg i Matematik 2 eller Matematik B.

Vi ägnar ca 3 veckor i början av kursen till att noga repetera och förbättra förståelsen av de delar i Matematik 1 och 2 som vi sedan bygger vidare på.

Upp


Bra för den som avbrutit
NV-programmet

För den som studerat på NV-programmet, men avbrutit eller inte fått alla kurser godkända, kan vårt basår vara ett särskilt bra alternativ för att läsa in både grundläggande behörighet och NV-behörigheter på ett år.

Folkhögskolorna har egna regler för grundläggande behörighet. Om du studerat minst två års tid på gymnasiet så kan du få grundläggande behörighet genom att studera ett år på folkhögskola och läsa in de gymnasie-gemensamma ämnen du saknar. Om du läst två år på NV-programmet är du förmodligen klar med de flesta gymnasiegemensamma ämnen. På vårt basår kan du då koncentrera dig på de naturvetenskapliga ämnena där du får en repetition från början, och därutöver behöver du alltså bara läsa de gymnasiegemensamma ämnen du inte fick godkända i gymnasiet

Upp


Ett förberedande år för basåret

Om du inte har tillräckliga förkunskaper för basåret, eller om du behöver läsa många kurser i allmänna ämnen för att få grundläggande behörighet, så kan du gå ett förberedande år på vår skola före basåret. Du väljer då att läsa Livskursen, Globalkursen eller Umus med tillval av Naturkunskap B och lämpliga matematikkurser.

Upp


Övriga ämnen

Förutom de ämnen som nämnts ovan förekommer data, livsåskådning och skapande verksamhet.

Upp


Fältstudier och praktik

En veckas fältstudier ingår i kursen. På vårterminen ges möjlighet till en veckas praktik på en institution eller ett företag med naturvetenskaplig inriktning.

Upp


Ny kvotgrupp i urvalet till högskolan

Om du läser naturvetenskapligt basår på folkhögskola får du i stället för vanliga betyg ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Detta studieomdöme ger dig tillgång till en ny urvalsgrupp BF (kallas ibland B IV) i urvalet till högskoleutbildningar. I den urvalsgruppen konkurrerar du (med ditt omdöme) med andra folkhögskolestuderande. Om du får det högsta omdömet 4 har du chans att bli antagen även på de högskoleutbildningar där konkurrensen är riktigt hård.

Samtidigt deltar du i urvalsgruppen för kompletterade gymnasiebetyg (B II) om du har ett gymnasiebetyg som ger grundläggande behörighet. Där konkurrerar du med ditt ursprungliga gymnasiebetyg som inte förändras när du läser basåret på folkhögskola.

Sammantaget innebär detta att det för många blir lättare att komma in på högskoleutbildningar med höga antagningspoäng om man läser basåret på folkhögskola. Om du vill veta mer om hur folkhögskolans urvalsgrupp fungerar är du välkommen att kontakta vår studievägledare (se nedan).

Upp


Boende och fritid

Du är välkommen att bo på skolans internat som har 100 rum. Se prislista. På skolan finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter, såsom bollspel och motionsgymnastik i skolans sporthall, filmvisning, konserter, musikkafé m.m. Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden kan du läsa sidan Boende och fritid.

Upp


Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)


Ansökan och kurstider

Vi gör löpande antagningar så länge vi har platser (ordinarie platser och reservplatser). Skicka in din ansökan så snart du kan! De som sökt senast 21 maj får besked senast 1 juli.

Kursen pågår från 21 augusti 2017 till 1 juni 2018. Övriga läsårstider ser du här.

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken nedanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Ansök till kursen

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.

Upp


Har du frågor?

Då kan du kontakta vår studievägledare (och matematiklärare) Bengt Niklasson på telefon 0736-44 65 65 eller e-post

Du kan också mejla till:
, lärare i kemi och biologi

, lärare i fysik

Välkommen med dina funderingar!

  Upp
Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
68960
 
1