Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
HÅLLBAR FRAMTID
– Allmän kurs
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |

Ansök till kursen

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken ovanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.

linje


För dig som vill studera hållbarhetsfrågor och läsa in gymnasiekompetens. I temastudier (där flera ämnen integreras) tar vi upp frågor kring hållbarhet när det gäller lärande, samhälle och miljö.


En ny kurs!

Till hösten startar vi en ny allmän kurs på Ljungskile folkhögskola. Den går under namnet Hållbar framtid och har ledorden hållbart lärande, hållbart samhälle och hållbar miljö.


Kursinnehåll

Hållbart lärande – tid och möjlighet ges att utforska och utveckla lärandet. Du får utveckla din studieteknik och dina språkliga färdigheter som ligger till grund för andra kunskaper. Men vi diskuterar också förutsättningarna för respektfulla möten där vi kan dela erfarenheter och lära av varandra.

Hållbart samhälle – som medborgare i Sverige och världen har vi mycket gemensamt, men de värderingar och traditioner som format det svenska samhället kan bara förstås i relation till andra kulturella perspektiv. Du lär därför genom att bekanta dig med andras ”främmande” erfarenheter och tankar och genom att upptäcka hur det som är välkänt för dig kan vara främmande för andra.

Hållbar miljö – du lär dig också mer om den miljö och ekologi som är grunden för samhället och som ständigt påverkas av våra samhälleliga aktiviteter. Vi blandar erfarenheter och intryck från vardagslivet med praktiska inslag för att öva och lära om miljö och hållbar utveckling. Kan vi förändra oss själva och andra?

Studierna är på gymnasienivå och du kan läsa in din högskolebehörighet.

Välkommen att söka till kursen!

Upp


Behörighet till högskolan

Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet)  Men man måste också uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst 2 år på gymnasiet/vux måste läsa 1 år på folkhögskola. Den som läst 1 år på gymnasiet/vux eller arbetat 1 år måste läsa 2 år på folkhögskola. Övriga måste läsa 3 år på folkhögskola.

Allmän kurs – Hållbar framtid är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/komvux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år.  För den som behöver läsa mer än 1 år planerar vi en 2-årig eller 3-årig studiegång på Hållbar framtid eller i kombination med en annan allmän kurs.

De gymnasiegemensamma ämnena är följande (med motsvarande gamla ämnen inom parentes): Svenska 1 (A), 2 (B), 3 (ny kurs); Engelska 5 (A), 6 (B);   Matematik 1 (A); Samhällskunskap 1a1 (= halva A);  Naturkunskap 1a1 (A);  Religion 1 (A) och Historia 1a1 (halva A).

Samhällskunskap, religion, historia och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. (Man studerar ett tema i taget och väver in flera ämnen i varje tema.) Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver ovan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3,  Naturkunskap 2,  Historia 1a2 och Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.

Läs mer om behörighet och antagning till högskolan på sidan Läsa in gymnasiet.

Upp


Deltagarstyrt

Vi lyfter fram den egna gruppens erfarenheter av samhälle, religion och kultur och gör det till bärande delar av kursen. Vi strävar efter att göra alla kursdeltagare delaktiga i planering, genomförande och utvärdering av teman.

Upp


Gästföreläsare och studieresa

Studiebesök och gästföreläsare är spännande inslag under året. På vårterminen kan en veckolång studieresa ingå i kursen beroende på deltagarnas önskemål.

Upp


Bibliotek och datasalar

På skolan finns ett bibliotek och två datasalar med internetdatorer med tillgång till artikelsök, mediearkivet, landguiden, NE mm. Biblioteket och datasalarna är öppna för skolans elever alla vardagar och helgdagar till sent på kvällen.

Upp


Boende och fritid

Du är välkommen att bo på skolans internat som har 100 rum. Här kan du se vad det kostar. Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden så kan du läsa sidan Boende och fritid.


Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)

Upp


Ansökan och kurstider

Vi gör löpande antagningar så länge vi har platser (ordinarie platser och reservplatser). Skicka in din ansökan så snart du kan! De som sökt senast 20 maj får besked senast 1 juli.

Kursen pågår från 22 augusti 2016 till 31 maj 2017. Övriga läsårstider ser du här.

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken nedanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Ansök till kursen

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.


Pröva-på-kurs på vårterminen

Vås skola ordnar i samarbete med arbetsförmedlingen (AF) Studiemotiverande folkhögskolekurser (SMF) på 12 veckor med ersättning från AF. Om du går en sådan kurs på vårterminen kan du pröva om du trivs med att läsa hos oss, och om du sköter dig på den kursen är det lättare att bli antagen till Allmän kurs på höstterminen.

Upp


Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill komma och besöka oss.

Malin Lawson, lärare
E-post:
Telefon: 0736-44 65 67

Kirsti V Schakonat, lärare
E-post:

Telefon: 0736-44 65 41

Lars Lindstein, lärare
Telefon: 0736-44 65 60
E-post:

Jan Johansson, lärare
Telefon: 0736-44 65 34
E-post:

Bengt Niklasson, studievägledare
E-post:
Telefon: 0736-44 65 65

  Upp
Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
2068
 
1