Hej!
Denna sida har upphört.
Vår nya sida hitter du på adressen
www.ljungskile.org

Du är här: Startsida >
GLOBAL – Allmän kurs med global profil
Sidan uppdaterad 2017-02-17
Dela |

Ansök till kursen

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken ovanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.

linje

Reklamfilm för Globalkursen

Här kan du se en lekfull trailer för Globalkursen. (PDF, öppnas i nytt fönster)

linje

Sanna Mårtensson

"Det här året har varit ett av de bästa i mitt liv. På den här skolan kan man vara den man är och bli fullt ut accepterad för det. I klassen utvecklas man av häftiga utmaningar, intressanta diskussioner, möten med människor som man aldrig annars hade träffat, kreativitet utan dess like. Jag har börjat tycka om skolan igen och har bestämt mig för att själv bli lärare!"

Sanna Mårtensson

linje

"Det här året på Ljungskile folkhögskola har öppnat upp ögonen för världen. Tidigare har världen varit mig själv och min värld. Nu ser jag medmänniskan, tar hand om mig själv bättre och tänker mer på konsekvenserna av mitt handlande. Jag tycker jag har blivit starkare som person."

Mattias Walldert
Göteborg

linje

"Året på Ljungskile folkhögskola har varit som en andra chans för mig, jag har börjat tycka att det är roligt i skolan igen, för på folkhögskolan har jag hittat ett studiesätt som passar mig. I klassen har vi haft bra stämning och många roliga upplevelser tillsammans. Kort sammanfattat så har detta varit mitt bästa skolår hittills.

Sofia Hökstrand

linje

 

Vi belyser globala frågor utifrån olika perspektiv och arbetar med olika redskap och uttryckssätt. Vi använder bland annat film som verktyg för att utforska världen – både genom att se på film och genom att producera kortare dokumentärfilmer.
   Tillsammans frågar vi oss vad mänskliga rättigheter, kultur, religion och politik betyder i dagens samhälle och för oss i våra liv.


En kurs för dig som vill …

 • förstå din omvärld och dig själv genom att mötas och diskutera med andra
 • läsa in gymnasiekompetens (grundläggande behörighet till högskolestudier) på ett annorlunda sätt
 • komplettera gymnasiebetyget
 • studera globala frågor
 • fördjupa dina kunskaper genom kreativa och tematiska arbetssätt

Ljungskile folkhögskola har lång erfarenhet av utbildning kring globala frågor och engagemang för mänskliga rättigheter.


Vårt mål med kursen:

Kursen vill öka förståelsen för vår omvärld samt skapa ett samhällsengagemang både globalt och lokalt.

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter"

- Artikel 1, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna


Viktiga inslag i kursen

 • Arbete med rättvis handel i Världens butik
 • Avslutande studieresa (Resan våren 2012 gick till Krakow, Polen)
 • Spännande studiebesök och studieresor

Upp


Tema

En stor del av kursen är upplagd som temastudier. Man studerar då ett tema i taget och i varje tema väver man in flera ämnen.

Ett tema kan vara 1–4 veckor. Alla teman växlar ständigt mellan ett globalt och nationellt perspektiv. Exempel på teman är:

 • Psykologi – film – livsåskådning
 • Religion – livsfrågor
 • Dokumentärfilm
 • Rättvis handel
 • Solidaritet
 • Migration

Upp


Behörighet till högskolan

Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet)  Men man måste också uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst 2 år på gymnasiet/vux måste läsa 1 år på folkhögskola. Den som läst 1 år på gymnasiet/vux eller arbetat 1 år måste läsa 2 år på folkhögskola. Övriga måste läsa 3 år på folkhögskola.

Allmän – Global är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/komvux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år.  För den som behöver läsa mer än 1 år planerar vi en 2-årig eller 3-årig studiegång på Allmän – Global eller i kombination med en annan allmän kurs.

De gymnasiegemensamma ämnena är följande (med motsvarande gamla ämnen inom parentes): Svenska 1 (A), 2 (B), 3 (ny kurs); Engelska 5 (A), 6 (B);   Matematik 1 (A); Samhällskunskap 1a1 (= halva A);  Naturkunskap 1a1 (A);  Religion 1 (A) och Historia 1a1 (halva A).

Samhällskunskap, religion, historia och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. (Man studerar ett tema i taget och väver in flera ämnen i varje tema.) Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver ovan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3,  Naturkunskap 2,  Historia 1a2 och Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.

Läs mer om behörighet och antagning till högskolan på sidan Läsa in gymnasiet.

Upp


Deltagarstyrt

Vi lyfter fram den egna gruppens erfarenheter av samhälle, religion och kultur och gör det till bärande delar av kursen. Vi strävar efter att göra alla kursdeltagare delaktiga i planering, genomförande och utvärdering av teman.

Upp


Gästföreläsare och studieresa

Studiebesök och gästföreläsare är spännande inslag under året. På vårterminen kan en veckolång studieresa ingå i kursen beroende på deltagarnas önskemål.

Upp


Bibliotek och datasalar

På skolan finns ett bibliotek och två datasalar med internetdatorer med tillgång till artikelsök, mediearkivet, landguiden, NE mm. Biblioteket och datasalarna är öppna för skolans elever alla vardagar och helgdagar till sent på kvällen.

Upp


Boende och fritid

Du är välkommen att bo på skolans internat som har 100 rum. Här kan du se vad det kostar. Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden så kan du läsa sidan Boende och fritid.


Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)

Upp


Ansökan och kurstider

Vi gör löpande antagningar så länge vi har platser (ordinarie platser och reservplatser). Skicka in din ansökan så snart du kan! De som sökt senast 21 maj får besked senast 1 juli.

Kursen pågår från 21 augusti 2017 till 1 juni 2018. Övriga läsårstider ser du här.

Ansökan görs bäst i digitalt ansökningsformulär på Folkhögskola.nu. Klicka på länken nedanför och därefter på knappen Ansök här på Folkhögskola.nu.

Ansök till kursen

Du kan också skriva ut en ansökningsblankett som PDF här.


Pröva-på-kurs på vårterminen

Vås skola ordnar i samarbete med arbetsförmedlingen (AF) Studiemotiverande folkhögskolekurser (SMF) på 12 veckor med ersättning från AF. Om du går en sådan kurs på vårterminen kan du pröva om du trivs med att läsa hos oss, och om du sköter dig på den kursen är det lättare att bli antagen till Allmän kurs på höstterminen.

Upp


Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill komma och besöka oss.

Malin Lawson, lärare
E-post:
Telefon: 0736-44 65 67

Kirsti V Schakonat, lärare
E-post:

Telefon: 0736-44 65 41

Bengt Niklasson, studievägledare
E-post:
Telefon: 0736-44 65 65

  Upp
Ljungskile folkhögskola     Besök Valdemar Svenssons väg 11, Ljungskile     Post 459 80 Ljungskile     Telefon 0522-68 69 00
25368
 
1